dimarts, 31 de març del 2020

UN POC D'INVESTIGACIÓ.

LES PANDÈMIES QUE HI HA HAGUT AL LLARG DE LA HISTÒRIA



M’ha paregut interessant buscar informació del coronavirus, i he escrit aquest article per a que us adoneu que la pandèmia COVID-19 (coronavirus) és molt important a l'igual que altres epidèmies que hi ha hagut al llarg de la història.

Gairebé quatre mesos després que comencés el brot de coronavirus a la ciutat xinesa de Wuhan, l'OMS va declarar fa un mes que el COVID-19 es pot definir com una "pandèmia". Durant aquest temps més de 787.161 persones s'han contagiat a tot el món i 37.828 han mort.

QUÈ ÉS UNA PANDÈMIA O UNA EPIDÈMIA?

Una pandèmia no és altra cosa que una epidèmia a una escala més gran, molt més estesa. I una epidèmia no és altra cosa que una malaltia que arriba a un nivell d'incidència més gran que el normalment esperat. Per tant, una malaltia que s'estén més del que s'esperava i d'una forma molt més extensa del que es preveia és considerada una pandèmia.

LES PANDÈMIES MÉS LETALS AL LLARG DE LA HISTÒRIA:


1. LA VEROLA:
És una malaltia infecciosa molt més greu del que la gent creu. Està causada per Variola virus, de la família Poxvirus, i no només ha estat la pandèmia que més morts ha causat en la història de la humanitat sinó que a més ha deixat a milions de persones desfigurades al llarg i ample del món. Especialment terrible va ser el segle XVIII, on la verola literalment aconseguia matar a les poblacions afectades. Però a més de la seva letalitat, la verola ha estat també una protagonista en la història, ja que la primera vacuna, dissenyada per E. Jenner en 1796 va ser precisament per tractar la verola. La malaltia, segons es calcula, ha matat més de 300 milions de persones al llarg de la seva història.

2. EL XARAMPIÓ.
La malaltia es coneix des de fa més de 3000 anys i el seu principal problema és l'alta taxa de contagi. Fins al moment i tot i que s'ha controlat eficaçment la malaltia, ha matat més de 200 milions de persones i encara no s'ha erradicat tot i els esforços de l'OMS.

3. LA GRIP ESPANYOLA:

Va ser una de les més greus de la història moderna. Al contrari que en les dues pandèmies anteriors, les quals s'entén que van causar la mort de centenars de milions de persones al llarg dels segles, la grip espanyola va acabar amb la vida d'entre el 3% i el 6% de la població mundial. És a dir, entre 1918 i 1920 es calcula que van morir entre 50 i 100 milions de persones al llarg del món. El nom d'aquesta malaltia no es deu al fet que es donessin els primers casos a Espanya, sinó que aquest país va ser el primer a informar de la seva existència.

4. LA PESTA NEGRA:

La Pesta Negra o bubònica, va ser la pandèmia de pesta més letal de la història, tot i que va necessitar diverses desenes d'anys per causar els estralls de la Grip Espanyola. El seu renom, essencialment, ve de les implicacions socials i històriques. La Grip Espanyola va ser una gota més en un món que es convulsionava davant la guerra. Gairebé va passar desapercebuda per ser una calamitat afegir al dia dia. Però la Pesta Negra va ser la provocació que necessitava la societat per evolucionar en una època de canvi. Les implicacions socials i històriques són un fet tan summament important com els 75 milions de persones que van sucumbir durant la meitat de segle XIV.

5. Virus de la Immunodeficiència Humana:

O VIH, també conegut com a síndrome d'immunodeficiència adquirida o sida. Aquest virus és la cinquena pandèmia mundial més important, i també una important part de la història moderna. Va ser descobert per Luc Mantagnier a França i el que provoca és, bàsicament, que el sistema immunitari no funcioni adequadament. Per tant, no és el virus en si el que provoca les conseqüències letals sinó que destrueix la capacitat de defensa davant d'altres malalties comunes i corrents, de manera que la més mínima infecció pot matar. El VIH ha matat al món a més de 25 milions de persones i actualment encara segueix sent un perill.

6. LA PLAGA DE JUSTINIÀ.

Va començar allà pel segle VI, en l'Imperi Bizantí. Aquesta pandèmia es va estendre per tot l'imperi i més enllà. Encara que és bastant difícil estimar, la Plaga de Justinià probablement matés gairebé a 25 milions de persones a la mediterrània fins que es va mitigar per fi al segle VIII, i va arribar a destruir fins a la quarta part de tota la seva població.

Fins a la pròxima, espere que us haja agradat!!!!

Font d’informació: https://www.clarin.com/mundo/coronavirus-10-pandemias-letales-historia_0_Hcd6yZrv.html

ÀLEX 6é

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

UNA NOVA MASCOTA

UNA NOVA MASCOTA Els meus avis tenen una casa de camp a les rodalies de València ciutat.  A la  meva  família i a mi ens agrada cada c...