dimecres, 1 d’abril del 2020

Aprenem una mica més...

EI AMICS!!! Com aneu? Espere que el millor possible.

Avui vaig a dir-vos curiositats sobre els virus o microorganismes.
-Quants virus hi ha?
-Hi ha milers, diferents. Són un grup de microorganismes amplíssims, hi ha que afecten tant a éssers humans com a animals o a plantes i fins i tot hi ha virus que infecten bacteris, els bacteriòfags.
-Hi ha animals que són més transmissors de virus que uns altres?
-Com més pròxima és una espècie a l'ésser humà, tant més fàcil és que els patògens que afecten aquesta espècie ens afecten a nosaltres, simplement perquè els mecanismes d'infecció i persistència són més similars als nostres i poden persistir.
Els coronavirus anteriors que han produït altres brots -com la MERS (Síndrome Respiratòria de l'Orient Mitjà) i el SARS (Síndrome Respiratòria Aguda Greu)- són virus de mamífers, i és molt més estrany un salt des d'una altra mena d'espècies perquè ni les cèl·lules són semblants, ni el medi ambient, ni el contacte, la qual cosa no vol dir que no siga possible.
- Es comporten de diferent forma els virus que procedeixen d'animals que els que arriben de persones?
-És molt variable, tenim virus molt agressius i uns altres que poden arribar a produir infecció molt poc simptomàtica. Per exemple, els coronavirus són uns virus molt freqüents productors d'infeccions respiratòries a l'ésser humà.
Quan un virus és d'una espècie concreta no sol produir una simptomatologia molt explosiva, el que passa és que si canvia d'espècie, aquesta adaptació i aquesta cura que té per l'hoste per a continuar aprofitant-se d'ell moltes vegades no es produeix.
L'Ebola en les espècies que infecta naturalment no és tan mortífer com en l'ésser humà, però aquest no és l'espècie habitual d'aquest virus. El mateix pot ocórrer amb aquest coronavirus que mentre que en el seu hoste habitual puga produir una simptomatologia lleu, que fins i tot fa que aquest animal puga romandre infectat molt de temps transmetent el virus, en els éssers humans pot estar produint una infecció moltíssim més intensa.
-Què és el que fa que el virus surta de l'animal a la persona?
-El contacte estret i continuat. Estem en contacte contínuament amb animals, i sobretot grups de població tan grans com la Xina amb algunes espècies, com a ocells o rèptils vius.
En la cultura oriental, el manteniment dels animals vius, fins i tot abans de consumir-los, és important perquè en aquest contacte repetit que es produeix en milers d'ocasions es pot donar l'oportunitat que hi haja algun salt entre espècies.
- Tots els virus provoquen malalties?
-No, i hi ha alguns que produeixen infecció asimptomàtica, i això és un avantatge també per al virus, perquè si no indueix una resposta intensa, pot romandre més temps i transmetre's a altres persones o altres animals de forma continuada.
- De què depén que el virus produïsca o no una malaltia en l'animal o la persona?
-De l'espècie del virus perquè hi ha espècies més agressives que unes altres; de la immunitat de la persona perquè hi ha algunes que poden produir una resposta més virulenta i activa i unes altres que, no obstant això, són més tolerants, i també de l'estat immunitari. En les persones immunodeprimides produeixen moltes vegades una resposta menor i menys signes, i poden tindre infeccions greus amb poca resposta.
- Hi ha virus que poden causar una patologia en una persona i una malaltia diferent en una altra?
-Sí, aquest coronavirus o un altre patogen pot provocar en una persona un quadre més de tipus catarral o una bronquitis, i en una altra pot produir una afectació més greu, com una pneumònia, una pneumonitis o una insuficiència respiratòria. I que aquesta siga més greu o puga posar en risc la vida depén molt de l'edat de la persona, de si té altres malalties preexistents, que solen ser pulmonars. L'espectre pot ser molt diferent.
- I com es poden combatre els virus?
- Per a la gran majoria dels bacteris sol haver-hi algun antibiòtic, però en els virus no ocorre el mateix. Generalment els virus respiratoris pràcticament cap té tractament. És el que anomenem un tractament simptomàtic, a vegades es posa antibiòtic si hi ha infeccions bacterianes concomitants, però no hi ha tractaments específics medicamentosos per als virus.
Font:
Iván, 6é.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

UNA NOVA MASCOTA

UNA NOVA MASCOTA Els meus avis tenen una casa de camp a les rodalies de València ciutat.  A la  meva  família i a mi ens agrada cada c...